Matsuda Photo Exhibition 05/2022

5 keping gambar seperti tertera di bawah sedia untuk dijual dan ada dipamerkan di Galeri Budi, Wisma Budi, jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur. Sila rujuk penerangan untuk setiap gambar-gambar oleh Salliza Salleh seperti di bawah.


5 photos taken while flying on a paramotor by Matsuda Mashimaru and printed on art canvas, wrapped in wooden frames are available for sale now at Galeri Budi, Wisma Budi, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur.

>>> click the link here for English description >> Matsuda’s prints available for sale

Gambar 1: Wajah Perjalanan Menuju Bukit Tabur

Ulasan gambar ‘Wajah Perjalanan Menuju Bukit Tabur’

Gambar ini di rakam semasa expedisi terbang dari bandar Kundang, Rawang menuju Bukit Tabur, Kuala Lumpur. Ketika ini kami berada pada aras ketinggian 500 kaki dan lebuhraya di kawasan Rawang menjadi panduan penunjuk arah. Kabus pagi masih tebal di sepanjang perjalanan, kami berlepas seawal 7:30 pagi dari landasan terbang. Matahari   pagi baru saja terbit, bayangan bukit-bukit di sepanjang perjalanan mula menampakkan bentuk puncak masing-masing mengikut pergerakan cahaya pagi. 

Tempat duduk untuk penumpang tandem paramotor terletak di hadapan manakala juruterbang pula duduk di bahagian belakang, oleh itu sudut pandangan 360 darjah di hadapan saya adalah 100% tiada halangan, terbentang luas. Terpulang kepada saya untuk mengolah komposisi gambar mengikut selera sendiri.

Foto ini dirakam pada pukul 8:20 pagi menggunakan kamera Nikon D800E dengan lensa 70-200mm. Terbang menggunakan pesawat ringan seperti paramotor tidak membolehkan jurufoto menukar lensa sesuka hati semasa di udara dan ada sekatan jumlah muatan untuk memastikan keselamatan semasa penerbangan. Saya bawa dua buah DSLR beserta lensa zoom, 24-70mm dan 70-200mm, dua buah Gopro dan telefon bimbit untuk merakam momen kami di udara.

8:20 pagi. Nikon D800E and 70-200mm. f/8.0. 1/6400s. ISO 800.

Size gambar bersama bingkai: 49 x 33 Inci

Harga: RM2000 (Negotiable)

Gambar 2: Cahaya di Celah Kabus pagi

Ulasan gambar ‘Cahaya di Celah Kabus Pagi’

Gambar ini pula saya rakam semasa baru berlepas ke ruang udara Kundang sekitar pukul 7:50 pagi. Pada ketinggian 300 meter dari sudut condong, matahari pagi yang baru terbit menghasilkan bayangan berbalam-balam dek kerana barisan bukit-bukit di kawasan Hulu Selangor. Matahari mula terbit dan kabus pagi memenuhi ruang antara bukit-bukit di hadapan saya lalu menghasilkan pemandangan pagi yang berbalam-balam.

Semasa berada di udara ISO kamera sentiasa saya tetapkan pada ISO 800 atau ke atas untuk memastikan saya dapat mengawal kelajuan shutter dengan cepat dan imej yang dihasilkan sentiasa tajam. Kamera sensor berubah dengan cepat terutama jika diarahkan kepada subjek yang lebih gelap dan kami pula sentiasa bergerak terhuyung hayang, sekurang-kurangnya pada kelajuan 40 kmj. Tiada kemudahan tripod atau filter, dek kerana sekatan jumlah muatan semasa penerbangan dan keadaan kami yang terapung di ruang udara. Setiap momen yang saya rakam semasa di udara kebanyakan adalah momen ‘split second’ .

Fotografi udara memerlukan kemahiran menguasai kamera dengan pantas dan perlu bijak membuat pilihan tentang apa yang patut diberi tumpuan, kerana bila berada pada sudut pandangan 360 darjah fikiran boleh menjadi bercelaru.

7:50 pagi. Nikon D800E dan 70-200mm. f/10.1/800s. ISO 800.

Size gambar bersama bingkai: 49 x 33 Inci

Harga: RM2000 (Negotiable)

Gambar 3: Bermain Dengan Garisan Geometri

Ulasan gambar ‘Bermain Dengan Garisan Geometri’

Kekuatan injin paramotor menghasilkan tenaga bagi menggerakkan payung udara tanpa perlu bergantung sepenuhnya kepada tenaga angin, membolehkan juruterbang paramotor mengawal pergerakan payung mereka untuk terbang lebih rendah. Kawasan sawah padi merupakan taman permainan kegemaran bagi penggiat sukan terbang paramotor. Kawasan ini lapang dan tiada halangan tiang atau wayar letrik di sepanjang padang sawah padi, memudahkan juruterbang terbang untuk terbang lebih rendah. Keindahan suasana sekitar sawah padi terutama  di bawah cahaya pagi dan petang sangat memukau pandangan mata. 

Gambar ini saya rakam sewaktu kami terbang di kawasan sawah padi di Sekinchan, Kuala Selangor. Garisan batas pembahagi petak sawah menarik perhatian saya dan warna kuning keemasan padi yang hampir masak kelihatan cantik di bawah cahaya matahari pagi, seronok dapat bermain dengan warna dan garisan geometri.

9:37 pagi. Fujifilm X-T2 dan XF16-55mm. f/8.0. 1/1250s. ISO 800.

Size gambar bersama bingkai: 49 x 39 Inci

Harga: RM2000 (Negotiable)

Gambar 4: Ikhtiar Mencari Rezeki

Ulasan gambar ‘Ikhtiar Mencari Rezeki’

Gambar ini juga dirakam di Pantai Acheh, Pulau Indah semasa air sedang surut diwaktu petang. Aras air lebih rendah dan nelayan mula memasang jerat dan jala untuk menangkap hasil laut semasa air pasang nanti. Nampak tenang nelayan ini bekerja sendirian, warna pekat selut di bawah cahaya keemasan pada waktu petang beserta tekstur air di sekelilingnya menarik perhatian saya.

Lensa 70-200mm Nikkor f4 yang saya gunakan untuk merakam foto ini jauh lebih ringan tetapi agak mencabar untuk digunakan pada waktu petang tanpa bantuan tripod. Ini adalah kerana saya bergantung sepenuhnya kepada cahaya matahari, semakin terbenam matahari petang semakin mencabar keupayaan lensa saya. Oleh itu saya perlu berhati-hati dengan tetapan kelajuan shutter, aperture dan pilihan ISO untuk menghasilkan ketajaman foto yang saya kehendaki.

6:31 petang. Nikon D800E dan 70-200mm. f/5.0. 1/1000s. ISO 800.

Size gambar bersama bingkai: 49 x 35 Inci

Harga: RM2000 (Negotiable)

Gambar 5: Bermandi Cahaya Petang

Ulasan gambar ‘Bermandi Cahaya Petang’

Gambar ini dirakam semasa kami terbang rendah sambil berlegar-legar di sekitar Pantai Aceh, Pulau Indah, Klang . Ruang udara Pulau Indah ialah kawasan juruterbang paramotor di sekitar Selangor belajar memahirkan teknik penerbangan masing-masing, angin pantai di kawasan pantai Aceh ini lebih tenang dan stabil untuk mereka berlatih mengawal payung dan injin.

Pantai Aceh dihujung minggu atau cuti am sentiasa dipenuhi pengunjung terutama di waktu petang. Setiap kali kami terbang menyusur pantai pandangan saya akan fokus ke bawah, memerhatikan gelagat pengunjung. Mata saya tertumpu kepada tiga orang remaja ini dan mula mengekor pergerakan mereka dengan paramotor. Mereka juga teruja melihat kami terbang berlegar di atas mereka dan mula menunjukkan aksi terjunan yang berbagai aksi. Cahaya keemasan petang yang cantik, bayang-bayang yang panjang dan aksi spontan masing-masing membuatkan saya suka melihat momen ini.

6:37 petang. Nikon D800E dan 70-200mm. f/6.3. 1/640s. ISO 1000.

Size gambar bersama bingkai: 49 x 36 Inci

Harga: RM2000 (Negotiable)

Cheers,

MM

Posted by

Be yourself - everyone else is already taken! - Oscar Wilde

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s